Yaşadığınız ilişki tutkulu bir ilişki mi? Yoksa borderline bir partnere mi sahipsiniz ?

Yaşadığınız ilişki tutkulu bir ilişki mi? Yoksa borderline bir partnere mi sahipsiniz ?

Dengesiz, tutarsız biri… Bir gün mutlu, bir gün mutsuz, bir gün sevecen ertesi gün düşman… Gereğinden fazla tepkisel… Önce sizi göklere çıkarır, ayaklarınızı yerden keser. Sonra birden nefret eder, düşmanınız kesiliverir. Bir öyle, bir böyle; dengesi şaşmıştır, sizin de dengenizi altüst eder. Belki de en güzel cümleleri ondan duydunuz bugüne kadar. Tabii en ağır, en aşağılayıcı olanları da… Peki, ama o sevgi dolu, tutkulu buluşmalarınız koca bir yalan mıydı? Huzur bize uzak mı? Bu ilişki koca bir yalan mı, dengesizim. Sürekli kendimde hata arıyorum. Ben yetersiz miyim? Sevilmeye değmez miyim? Sana güvenmek istiyorum, deniyorum seni. O kadar kötü davranayım, öyle şeyler anlatayım ki benden nefret et! Bilmek istiyorum, beni terk edip gidecek misin? Bu düşünce içimi kemiriyor. Biliyorum beni terk edip gideceksin. O zaman ben terk edeyim seni ya da uzak durayım senden. Çünkü ben sevilecek biri değilim!

Borderline Kişilik Bozukluğu üç ana nokta üzerindeki sorunlara odaklanır: Kişiler arası ilişkilerde, benlik algısında ve duygulanımdaki değişkenlik ve belirgin dürtüsellik. Öncelikle kendisine ilişkin algıları değişkenlik gösterir. Kendisini güzel, başarılı biri gibi hissederken birden değişkenlik göstererek kendisini çok önemsiz biri olarak algılayabilir. Bu değişkenlik insanları algılamasına da yansır. İlişkide olduğu kişi kendisi için dünyanın en harika insanıyken, bir anda çok kötü bir insan haline gelebilir. Bu nedenle ilişkileri yoğun ve fırtınalıdır, iyi kötü arasında dalgalanmalar çok belirgindir. Yalnızlığa tahammülleri çok azdır, bu kişiler doldurulamaz bir boşluk hissi yaşarlar. Hep birilerinin varlığına gereksinim duyarlar. İlişki kurduğu insana taparcasına bağlanır, onun sevgisini kazanabilmek için yoğun çaba harcar, karşılığını alamadığını düşündüğünde taptıkları kişi nefret ettikleri kişiye hızlıca dönüşür.

Bu kişilerin kendilerine güven duyguları çok kırılgan olduğu için insanlar tarafından kabul edilmeye ya da reddedilmeye karşı aşırı derecede hassastırlar. Ayrılık ya da istenenin olmaması durumlarında yoğun öfke ve diğer belirtiler yaşanır. Bu kişilere karşı öfkelerini net bir şekilde sergiler, sonrasında bundan dolayı suçluluk, pişmanlık, utanç duyguları yaşar ve kendilerini değersiz, zayıf, kötü hissetmeleri pekişir.. Borderline Kişilik Bozukluğu olanlar, aşırı terk edilme korkusu yaşarlar. Terk edilme duygusunun yarattığı panikle devamlı mücadele ederler. Bunu engellemek için tehdit etme, intihar girişiminde bulunma gibi yollara başvurabilirler. Dürtüsel cinsel ilişkiler, sık partner değişimi sıklıkla görülebilir. Öfkelerini kontrol etmede zorluk yaşarlar.

Psikolog Nezahat Bedir