Doğru Nefes Alma

Doğru Nefes Alma

Nefes, yaşam demektir.Yeni doğan bir bebeğin ilk yaptığı şey nefes almaktır.İnsan , her şeyden önce doğru nefes alışverişini öğrenmelidir.Doğru nefes alışverişi insanı sağlam bir sinir sistemine ,dengeli bir zihne ve huzurlu bir yapıya kavuşturur.Nefes alma, bedenle zihin arasımda ve bilinçle bilinçaltının uyumunu sağlar.

  • HAYATIMIZI DÜZGÜN NEFES ALMANIN NE OLDUĞUNU BİLMEDEN GEÇİRİRİZ. ANCAK HAYATTA KALMAK İÇİN REFLEKSİ SOLUKLAR ALIP VERİRİZ. HALBUKİ NEFESLE ALDIĞIMIZ OKSİJEN BÜTÜN VÜCUDUMUZUN İLACIDIR.
  • DOĞRU NEFES

Nefesin en önemli kuralı, burundan alınmasıdır.Akciğerleri tam kapasitesiyle çalıştırmak için birey karın, göğüs ve omuz nefeslerini uygulamalıdır.Böylece akciğerin alt, orta,ve üst kısımları iyice çalıştırılmış olur.
KARIN nefesinde nefes alırken karın şişirilir, diyafram indirilir ve hava aşağı çekilir.Böylece akciğerlerin en alt bölümü hava ile dolar. Nefes verirken ,karın içeri çekilir, diyafram kalkar ve akciğerin en alt bölümündeki hava tamamen boşaltılır. Karın nefesinde, diyaframın inip kalkması mide arkasındaki sinir ağları üzerinde masaj etkisi yaratarak sempatik sinirlerin gevşemesini sağlar.Diyaframın bu hareketi kalbin çalışmasına mekanik bir yardımda bulunmuş olur.
GÖĞÜS nefesinde nefes alınarak akciğerlerin orta bölümü hava ile doldurulur. Ve göğüs kafesi şişirilir. Nefes verirken ise ,göğüs kafesi iner ve akciğerlerin orta bölümündeki hava tamamen boşaltılır. Göğüs nefesi, göğsü genişletir ve göğüs tamamen boşaltılır. Göğüs nefesi , göğsü genişletir ve göğüs kafesindeki ahenkli çekme- boşaltma ile kalbin kan pompalamasına yardımcı olur.
OMUZ nefesinde ise, nefes alınırken akciğerlerin üst bölümü dolar ve omuzlar kalkar.Nefes verirken omuzlar iner ve akciğerin üst bölümündeki hava boşaltılır.Omuz nefesi, akciğerlerin üst kısmını aktif biçimde çalıştırarak orada toplanmış toksinlerin atılmasına yardım eder.
Tam nefes egzersizi karın, göğüs, ve omuz nefeslerinin sırasıyla uygulanmasıdır.Tam nefes alırken önce karın şişirilmeli, diyafram aşağıya hareket etmeli ve akciğerlerin alt bölümü havayla doldurulmalı; daha sonra göğüs genişletilmeli ve akciğerlerin orta bölümü havayla doldurulmalı; son olarak da omuzlar iner ve üst bölüm boşaltılır. Egzersiz ritmik olarak uygulanmalıdır ; bu, bedeni doğal bioritmine kavuşturur. Bu nefes biçimi diyaframı harekete geçirdiği için derin, sağlıklı ve doğru nefestir. Diyafram hareketleri böbrek ve bağırsakları da etkileyerek onların daha etkin biçimde çalışmalarını sağlar. Böylece tüm vücut sistemi aktifleşir ve kalp rahatlar.